המחזור שלי

כל מה שצריך לדעת על ביוץ

מערכת קוטקס
01 Jan, 2020
2 דקות
לוח שנה המסמן מתי מתחילה תקופת הביוץ

כנראה שאם קיבלת את המחזור החודשי, כבר שמעת מילים כמו ווסת, ביוץ, זקיקים, רירית הרחם ועוד. בואי נעשה רגע סדר:

המחזור החודשי:

המחזור החודשי, הוא למעשה הווסת – רירית הרחם הנושרת מהרחם, ומהווה את הדימום החודשי. המחזור - הינו הזמן מקבלת הוסת הנוכחית ועד קבלת הוסת הבאה.

הביוץ:

לפני הווסת, בממוצע כ- 14 ימים לפני, מתרחש הביוץ והוא חשוב כי בלעדיו לא תתרחש הווסת. הביוץ מתרחש 14 יום לפי קבלת הוסת. בעלות מחזור סדיר של 28 יום, יכולות לנחש שהביוץ אצלן מתרחש בדרך כלל כ- 14 יום לפני מועד קבלת הווסת. אבל לא לכולנו יש מחזור מדויק או מחזור סדיר, ועדיין יש דרכים לנסות להבין מתי מתרחש הביוץ. עבור מי שמעוניינת להיכנס להריון – זיהוי הביוץ יכול לעזור להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון. עבור מי שנמנעת מהריון – אלו ימים שיש להיזהר מקיום יחסי מין לא בטוחים. לפני שנבין מתי את בדיוק מבייצת בואי נבין ביחד מהו הביוץ ולמה הוא חשוב.

מה זה ביוץ?

ביוץ הוא תהליך הקורה במהלך המחזור החודשי הנשי. בשחלה קיימים הרבה זקיקים, שבכל זקיק ביצית אחת. במהלך המחזור, רק זקיק אחד ״נבחר״ ונהפך לזקיק המוביל. עם התקדמות הימים במחזור, הזקיק המוביל גדל עד אשר מגיע לגודל של כ 20 מ״מ. בעקבות הפרשה של הורמונים מהשחלה, שמשפיעים על הזקיק, הביצית תשתחרר מהזקיק, תהליך הנקרא ביוץ. הביצית (בדרך כלל רק אחת) משתחררת מהשחלה ועוברת דרך החצוצרה לרחם. הביצית שורדת בין 12-24 שעות בגוף, וזהו הזמן בו ניתן להכנס להריון. אם הביצית תפגש זרע בזמן זה, יש סיכוי להפריה והריון. החל מהביוץ רירית הרחם מתעבה (בגלל הפרשת הורמון האסטרוגן) והיא מצפה לקלוט את הביצית המופרית. אם אין הפריה בין ביצית לזרע, הביצית ורירית הרחם נושרות וזהו הדימום המוכר לנו.

ביוץ – הסימנים:

קיימים סימפטומים ותסמיני ביוץ שונים היכולים לעזור לך להבין אם את מבייצת ואיך מרגיש ביוץ.

כאבים:

נהוג לדבר על כאבי מחזור אבל כאבים דומים מתרחשים ביום הביוץ עצמו. מדובר בהתכווצויות של הבטן התחתונה ובתחושה לא נעימה. לא כל הנשים חשות בביוץ, אך חלקן ממש מרגישות את הכאב.

הפרשות ביוץ – הפרשות וגינליות בזמן ביוץ:

מדובר בהפרשה רירית שקופה ודביקה שמופיעה בימים לפני הביוץ. מיד אחרי סיום הווסת, לרוב הנשים כמעט ואין הפרשות. אבל ככל שמתקרב מועד הביוץ ההפרשות מתרבות עד ההפרשה של הביוץ, שהיא שקופה, דביקה מעט ונמתחת .האסטרוגן שמופרש בגוף אחראי להפרשה זו.

שינוי בחום הגוף (חום השחר):

הפרוגסטרון שמופרש בביוץ גורם לעלייה של חצי מעלה עד מעלה בחום הגוף, זה קורה במדידה המתרחשת בבוקר מיד כשמתעוררים. למעשה כדי לדעת לפי השיטה הזאת מתי הביוץ מתרחש חייבים למדוד כל יום חום מיד בבוקר ולראות את השינויים. באם את רואה שהחום עלה בחצי מעלה, הדבר מעיד שכבר בייצת לפני המדידה, אך מכיון שהביצית שורדת 12-24 שעות, מומלץ לקיים יחסי מין באותו יום, במידה ואת מעוניינת בהריון.

ערכות ביוץ:

ניתן לרכוש ערכות ביוץ בכל בית מרקחת או פארם והיא תוכל לעזור לזהות את יום הביוץ. יעילות הבדיקה אינה ב100%, אך ככלי נוסף לכלים שצוינו לעיל, זה יכול לעזור.

כמה זמן נמשך ביוץ?

הביצית משתחררת מהשחלה ועוברת לחצוצרה, שם היא נמצאת זמן קצר של כ-12-24 שעות. למעשה זהו זמן קצר ואם היא לא פוגשת בזרע באותו הזמן היא ממשיכה בדרכה לרחם ומשם יוצאת עם רירית הרחם בווסת.

מתי אפשר להיכנס להריון?

נשמע שהתקופה בה מבייצים וניתן להיכנס להריון היא קצרה מאד- 24 שעות, אבל מסתבר שהזרע יכול להמתין זמן רב יותר, 48-72 שעות ולחכות לביוץ ולביצית. ולכן מי שמעוניינת להימנע מהריון חייבת לקחת בחשבון שגם כשלושה ימים לפני הביוץ ניתן להתעבר.

חשוב לציין שלא מומלץ להסתמך על סימנים אלה ועל גילוי יום הביוץ כאמצעי מניעה להריון! * המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי. אנחנו ממליצים לך להתייעץ תמיד עם רופא.ה כשאת אינך בטוחה או לפני החלטות של אמצעי מניעה או שינויים במחזור החודשי.

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.